Geplaatst in de Dorpskrant ‘Rep en Roer’ Februari 2018

Zaaien. Het is wat aan de vroege kant. Hoewel de agrariërs onder ons en de bezitters van een moestuin hun plannen voor het komende seizoen al in kannen en kruiken zullen hebben. Want wat zijn de plannen voor dit seizoen? Wat heb je geleerd van vorig jaar. Viel de oogst mee of tegen of is er zelfs een gewas, een bloem die je niet meer in je tuin, of op je land wilt hebben?

De winter is bij uitstek geschikt om daar je gedachten over te laten gaan.

Wat is het doel? Verbeteren van de grond? Grote omzet? Gevarieerd en ziektevrij telen? Denk je alleen aan je eigen portemonnee en je eigen diepvries / wintervoorraad? Of teel je ook voor de voedselbank, de buren en je familie en geef je ook nog eens bijen en vlinders vrij spel?

Wat je zaait zal je oogsten. Zo stop je geen aardappel in de grond om een ui te oogsten en zo zaai je geen zonnebloemen om uiteindelijk een bos paardenbloemen te plukken. Zo is het ook hoe het in de samenleving werkt. Wil je meer vriendelijkheid, dan zal je vriendelijkheid moeten zaaien. Wil je dat er meer wordt omgezien naar elkaar, dan zal dát je zaaigoed moeten zijn. Wil je meer vreedzaamheid dan zal het niet werken als je meewerkt aan roddel en achterklap  – ik noem maar wat. Je zult erop gericht moeten zijn.

En dan hebben we nog het onkruid. Of de grond waarin je zaait. Je akkertje zal je moeten checken: juiste grond? Voldoende voeding en water? Haal je het onkruid weg, of laat je het woekeren? Besteed je voldoende tijd aan dat wat je wil zien groeien?

Dat is wat wij zelf kunnen doen. Maar dan is er ook nog iets wat in ons gezaaid wórdt. Waarmee je geboren bent, wat je meegekregen hebt aan talenten. Hoe verzorg je dat? Doe je eer aan het zaad wat God in jou heeft gelegd? Voed je het, onderhoud je het en snoei je dat –soms- ook? Of laat je het achterwege en laat je het overwoekeren omdat je niet zit te wachten op het werk wat dat talent met zich mee brengt?  Of denk je; nu niet maar …láter.

Zaaien en gezaaid worden. Het is zo makkelijk nog niet. Het vraagt waar we ten diepste voor staan. Het vraagt zichtbaar te worden en soms met je hoofd boven het maaiveld uit te steken.

We gaan weer een groeizaam seizoen tegemoet. Met nieuwe kansen. Nieuwe taken. Vraag jezelf eens af: wat wil ik zaaien en wat is er in mij gezaaid. Wat en wanneer wil ik oogsten en wat is daarvoor nodig? Voedsel vinden we ook in de Bijbel en op zondag krijgen we die uitgelegd. Kom je ook? Vragen? Emmauskerkrutten@hotmail.com. We antwoorden je graag.